Accessibility.GoToContent

RENOVERING

RENOVERING AV BADRUMMET

Behöver badrummet bara fräschas upp eller finns det ingen väg runt en genomgripande renovering med nytt golv och nya väggar?

Det finns många typer av renoveringar och självklart finns det även en budget att ta hänsyn till. Som tur är finns det idag många möjligheter att jobba vidare med de befintliga väggarna och golven, till exempel med mikrocement, och på så sätt slippa pilla bort gamla fula kakel och sätta upp nya.

Om det är möbler, toalett och inventarier som är slitna och ser tråkiga ut, då kan ett ansiktslyft göra en enorm skillnad. Här uppgraderar du med nytt utseende och färger, men du behåller befintliga installationer och kakel på golv och väggar.

Vid en delrenovering tittar man även på klinker och golv och om projektet är en totalrenovering så är det helt nytt och byter ofta om rördragningar och ny dränering.

Så fundera på vilken riktning ditt nya badrum ska ta. Räcker det med en ansiktslyftning eller finns det kanske gamla avlopp, gamla väggar och gammal el som gör att det behövs en totalrenovering.

NÄR BEHÖVER DU EN VVS-INSTALLATÖR?

När det kommer till att renovera ditt badrum kan du själv byta inredning, toalett om du byter till en liknande typ och har nödvändig kunskap. Blandare rekommenderar vi att en rörläggare byter. Självklart kan du även hänga upp din nya badrumsmöbel själv och sätta upp en ny duschdörr.

Däremot måste du ringa en auktoriserad VVS-installatör när du behöver göra nytt eller ändra befintliga VVS-installationer. 

 

HUR ÄR DET MED DE ELEKTRISKA INSTALLATIONERNA I BADRUMMET?

Vi arbetar med fyra olika zoner i ett våtrum - område 0, 1, 2 och 3, som anger hur mycket fukt som typiskt sett kan finnas i den aktuella zonen. Område 0 är i själva badkaret och golvduschnisch, medan område 3 är taket när takhöjden är över 2,25 meter. Zon 2 är området från ytterkanten av duschkabin och badkar eller 120 cm från duschmunstycket. Det får inte finnas några elinstallationer i zon 0 och zon 1. Alla lampor i zon 2 kräver ett IP44-godkännande. Det går bra med Scanbads lampor, eftersom de alla är IP44-godkända. Fasta elinstallationer ska utföras  av en behörig elektriker.

Hitta återförsäljare

RÅD OM BADRUMSRENOVERING

Sök hjälp och vägledning från våra återförsäljare. Här betjänas du ofta av personer som själva är rutinerade gör-det-själv-are, och har goda råd och tips inför din renovering. Eller gör det som vår gör-det-själv-hjälte Mikkel, som har ett bra nätverk av olika typer av hantverkare eller byggexperter, som han kollar med när han är osäker.

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

DESIGN DITT EGET BADRUM MED VÅRA DESIGNVERKTYG

Innan du påbörjar ditt renoveringsprojekt kan du sätta upp det med hjälp av vårt inredningsverktyg. Här kan du leka med möbler, färger och uttryck och därigenom skapa precis det badrum du drömmer om.

Du kan välja mellan Delta- och Multo-serien och därigenom få den precis som du vill ha den.

VAL AV BADRUMSMÖBLER & DUSCH

På Scanbad kan vi hjälpa dig med renoveringen av ditt badrum, eftersom vi har många alternativ för badrumsmöbler, speglar och inte minst duschväggar i vårt sortiment. Det är helt och hållet dansk design, tillverkad i Danmark och av en kvalitet som gör att vi ger 10 års garanti.

Och så finns det en bredd i vårt sortiment som gör att det finns många storlekar tillgängliga och motsvarande många utseenden, så att du kan sätta ihop ett vackert badrum, vare sig det är stort eller litet.

Och glöm inte att alla Scanbads möbler kommer monterade och redo att hängas. Om väggarna är lite sneda är det heller inga problem – upphängningen kan justeras så att den matchar väggen och din nya badrumsmöbel hänger helt rakt.

Kolla in de olika Scanbad-serierna och sätt ihop ditt drömbadrum.

LITT ELLER STORT BAD?

Innan du börjar beställa möbler eller kakel måste du känna till badrummets mått.

Mät & gör en ritning där du tar hänsyn till nuvarande installationer om de ska bevaras. Var uppmärksam på att få en bra sammanhållning i rummet och använd till exempel en snedvägg för ett lågt skåp eller en handdukstork eller tänk på att införliva den i duschnischen. Skapa en moodboard med bildledare och material och inspireras av de många bilderna på denna sida eller ta en titt i vår katalog och hitta mer.

PRIS FÖR NYTT BADRUM

En viktig faktor i renoveringsprocessen är att planera budgeten. Beroende på omfattningen av renoveringen kommer du att behöva hitta priser på material och kanske offerter från en rörmokare och en elektriker. Fundera även över din egen tid och om det behövs toalettvagn i samband med renoveringen. Prata med andra som har renoverat badrum för att jämföra. När det kommer till budgeten för möbler och duschar hittar du priser på denna sida – vår billigaste möbelserie är Multo, så om din budget är begränsad, börja med Multo.

FÖRSÄKRING

Om du ska göra en större gör-det-själv-renovering måste du vara medveten om att ha en försäkring som täcker det. Det är inte alls säkert att dina vanliga försäkringar täcker skador orsakade av gör-det-själv-arbete.

Till exempel täcker varken hemförsäkring eller inboförsäkring stöld och skadegörelse av t ex toaletter och duschar som inte är installerade.

Ta en pratstund med ditt försäkringsbolag, du kan behöva en så kallad byggförsäkring om du håller på med ett större byggprojekt.